Máničky v Poděbradech

Petr Wiedemann, 21. březen 2009

Nedávno se ke mě dostalo nařízení rady MěstNV z roku 1966 o zákazu vstupu vlasatců (mániček) do restaurací, divadla a jiných veřejných prostor.

ZN: 2380/K1/AB/66
V Poděbradech dne 10. října 1966

Rada MěstNV v Poděbradech vedena snahou o zajištění veřejného pořádku a zdraví ve městě vydává toto rozhodnutí:

Zakazuje vstup vlasatcům (máničkám)

  1. do všech restaurací, vináren a kaváren II. třídy, to znamená do podniků PRAHA, Bílá růže, SAVOY, HUBERT, KOLONÁDA, LIBENSKÝ,
  2. do všech ubytoven a hotelů ve městě,
  3. do všech objektů čs. státních lázní v Poděbradech,
  4. do prostor náměstí Míru a parku Julia Fučíka,
  5. do divadla, kina, knihovny a ostatních kulturních zařízení ve městě,
  6. pořadatelé kulturních a osvětových pořadů nebudou používat účinkující, jejichž vzhled připomíná osoby výše uvedeného popisu.

Pokud nebudou někteří jedinci respektovat rozhodnutí, odmítne je personál obsluhovat a odpovědný vedoucí je požádá, aby opustili místnost. Neuposlechnou-li ani potom, požádá o zákrok Veřejnou bezpečnost.

Odůvodnění:
V poslední době některé skupiny mládeže i v našem městě s oblibou a provokativně nosí dlouhé neupravené vlasy, chodí v uměle opotřebovaném oděvu, bosí a špinaví. Jejich chování je bezohledné a hrubé a odporuje normám socialistického soužití. Občané, lázeňští hosté a cizinci poukazují s odporem na tento úchylný zjev, který nese sebou nebezpečí šíření některých nemocí a rušení veřejného pořádku. Za "máničky" - vlasatce - jsou považovány osoby s enormně dlouhými vlasy, neupraveným zevnějškem a jejichž chování je nevhodné a vulgární.
Přitom nemusí splňovat všechny uvedené znaky současně.

Za dodržování tohoto rozhodnutí odpovídají příslušní vedoucí objektů a pořadatelé kulturně osvětových akcí.

Rozhodnutí nabývá platnosti dnem 15.10.1966.

Rozhodnutí 2380/K1/AB/66